5.6 C
Bruxelles
samedi, avril 20, 2024
AccueilFrançaisACTUALITEWie was Witold Pilecki? een held van de Tweede Wereldoorlog met...

Wie was Witold Pilecki? een held van de Tweede Wereldoorlog met een vergaderruimte in het Europees Parlement

Publié le

Het verhaal van Witold Pilecki is er een van moed en opoffering, en een vergaderzaal van het Europees Parlement is zojuist in zijn naam ingehuldigd, 75 jaar na de executie door Stalin. De voorzitter van het Parlement, Roberta Metsola, was aanwezig met verschillende EP-leden van verschillende fracties, maar vooral van ECR (Anna Fotyga), omdat dit de ruimte is waar ze hun fractievergaderingen houden.

De vergaderzaal Witold Pilecki wordt ingehuldigd in het Europees Parlement

Op 31 mei werd in het Europees Parlement een naamkamer ingehuldigd. Er werd een ceremonie gehouden om de ECR-groepsvergaderruimte, SPAAK 1A002, te vernoemen naar Witold PILECKI, een Poolse officier uit de Tweede Wereldoorlog, inlichtingenagent en verzetsstrijder die zich fel verzette tegen het nazisme en het communisme en wiens verzet tegen totalitaire regimes de kernwaarden vertegenwoordigt die ten grondslag liggen aan de Europese integratie. Roberta Metsola, voorzitter van het EP, woonde de ceremonie bij samen met ECR-covoorzitters Ryszard LEGUTKO en de heer Marek OSTROWSKI, neef van Witold PILECKI.

Metsola zei tijdens de ceremonie:

Vandaag zijn we hier om hulde te brengen aan een held uit de 20e eeuw, Witold PILECKI. Een echt voorbeeld van doorzettingsvermogen, hij speelde een centrale rol bij het vormgeven van de toekomst van Polen. Hij verzette zich tegen het totalitarisme als soldaat die tegen het nazisme vocht en onderscheidde zich tijdens de Opstand van Warschau tegen de aanval van Duitse soldaten. Hij overleefde de verschrikkingen van Auschwitz. Hij documenteerde wat hij zag en wat hij leerde. Hij verzette zich tegen de Sovjetbezetting en onderging gruwelijke martelingen door de communistische autoriteiten. Ze dachten dat ze door hem te executeren zijn licht konden doven.

Ryszard Antoni LEGUTKO (ECR, PL), zei de leider van de ECR-groep het volgende:

Het is heel moeilijk om over liedjes te praten. Mijn tong laat me in ieder geval in de steek. Wat hij deed, zijn heldhaftigheid gaat onze verbeelding te boven. Wat ook de verbeelding tart, is het kwaad waarmee hij werd geconfronteerd. Hij is dood. Of beter gezegd, hij werd vermoord in weerwil van de twee meest duivelse uitvindingen van de 20e eeuw. Duits nationaal-socialisme en. En het communisme. De communist die hem vermoordde, geloofde dat met zijn dood, de herinnering aan hem, alles om hem heen voor altijd zou worden uitgewist.

Witold Pilecki was een Poolse verzetsstrijder die zich vrijwillig aanmeldde om tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz te worden opgesloten. Zijn missie was om inlichtingen te verzamelen en een verzetsbeweging binnen het kamp te organiseren. Pilecki’s moed en opoffering hielpen de wreedheden van de Holocaust bloot te leggen en anderen te inspireren zich te verzetten tegen de nazi-onderdrukking. Lees meer over deze heldhaftige figuur en zijn nalatenschap.

Als onderdeel van de ceremonie, Marek OSTROWSKIneef van Witold PILECKI wees erop dat:

Neef Witl Pilecki Europees Parlement Wie was Witold Pilecki?  een held van de Tweede Wereldoorlog met een vergaderruimte in het Europees Parlement
Neef van Witold Pilecki, sprekend in het Europees Parlement

Als kleine jongen ontmoette ik hem tijdens de Duitse bezetting. Ik geloof dat hij een gigantische man was die, ondanks zulke moeilijke en moeilijke tijden, zoveel heeft bereikt. Stel je voor dat dankzij zijn rapporten, die voortkwamen uit Auschwitz en in deze rapporten, de voor- en achternamen van de grootste tuinmannen van de Duitse SS werden gegeven. En de BBC meldde dat via de radio, dat ze na de oorlog zouden worden berecht als oorlogsmisdadigers, dat de collectieve verantwoordelijkheid voor de ontsnapping uit Auschwitz veranderde.

Het vroege leven en militaire dienst

Witold Pilecki werd geboren op 13 mei 1901 in de stad Olonets in het Russische rijk (nu onderdeel van Rusland). Hij groeide op in een vaderlandslievend gezin en volgde zijn opleiding in Polen. In 1918 sloot hij zich aan bij het Poolse leger en vocht in de Pools-Sovjetoorlog. Hij vervolgde zijn militaire dienst in het interbellum en klom op tot de rang van kapitein. Toen Duitsland in 1939 Polen binnenviel, sloot Pilecki zich aan bij de ondergrondse verzetsbeweging en begon zijn missie om Auschwitz te infiltreren.

Auschwitz infiltreren

De beroemdste missie van Witold Pilecki was zijn infiltratie in Auschwitz, het concentratiekamp van de nazi’s. In 1940 meldde hij zich vrijwillig om gearresteerd te worden en naar het kamp te worden gestuurd, waar hij de volgende twee en een half jaar doorbracht met het verzamelen van inlichtingen en het organiseren van een verzetsbeweging. Pilecki’s verslagen van wreedheden begaan in Auschwitz behoorden tot de eersten die de geallieerden bereikten, en zijn acties hielpen de wereld de verschrikkingen van de Holocaust bloot te leggen. Ondanks het gevaar zette Pilecki zijn verzetswerk voort totdat hij in 1948 door de nazi’s werd ontdekt en geëxecuteerd.

Verzamel inlichtingen en organiseer verzet

Witold Pilecki’s moed en toewijding aan de verzetsbeweging tijdens de Tweede Wereldoorlog is echt opmerkelijk. Zijn missie om Auschwitz te infiltreren en informatie te verzamelen over de wreedheden die daar zijn begaan, was een gevaarlijke en onbaatzuchtige daad. Maar daar stopte Pilecki niet. Hij organiseerde ook een verzetsbeweging binnen het kamp, ​​die hoop en steun bracht aan andere gevangenen. Zijn acties hielpen de verschrikkingen van de Holocaust aan de wereld bloot te leggen en inspireerden anderen om zich te verzetten. Pilecki’s nalatenschap als held en symbool van verzet blijft mensen tot op de dag van vandaag inspireren.

Lekkage en blijvende weerstand

Na bijna drie jaar in Auschwitz wist Pilecki in april 1943 te ontsnappen. Hij zette zijn verzetswerk voort, voegde zich bij het Binnenlandse Leger en vocht in de Opstand van Warschau in 1944. Hoewel hij door de Duitsers gevangengenomen en ter dood veroordeeld werd, leeft Pilecki’s nalatenschap voort. Haar rapporten uit Auschwitz werden gebruikt als bewijs in de processen van Neurenberg, en haar verhaal blijft mensen over de hele wereld inspireren om op te staan ​​tegen onderdrukking en te vechten voor wat juist is.

Het monument van Witold Pilecki in Polen
Bartek van Polski, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Nalatenschap en erkenning

Witold Pilecki’s nalatenschap als held uit de Tweede Wereldoorlog is op verschillende manieren erkend. In 2006 ontving hij postuum de Orde van de Witte Adelaar, de hoogste burgerlijke onderscheiding van Polen. In 2013, een monument werd opgericht ter ere van hem in Warschau. Pilecki’s verhaal is ook verteld in boeken, documentaires en films, zodat zijn moed en opoffering nooit zullen worden vergeten. Zijn acties blijven mensen inspireren om op te staan ​​tegen onrecht en te vechten voor vrijheid en vrijheid mensenrechten. En nu, op 31 mei 2023, draagt ​​een vergaderzaal van het Europees Parlement zijn naam.

Source link

Publicité
spot_img

Autres articles

Justice : modification concernant l’indexation des indemnités de procédure

Le projet d’arrêté royal vise à modifier l’article 8 de l’arrêté royal du 26...

Composition et fonctionnement du comité de concertation de la BAEC

La loi du 13 septembre 2023 portant des dispositions diverses en matière de modernisation...

Les Ordres sacrés en procès, le système judiciaire français contre le Vatican

Dans un conflit croissant qui révèle les relations entre les institutions gouvernementales, le Vatican...

SpaceX et Northrop Grumman travaillent sur un nouveau système de satellite espion américain

Entreprise aérospatiale et de défense Northrop Grumman collabore avec SpaceX, l'entreprise spatiale dirigée par...

autres articles

Composition et fonctionnement du comité de concertation de la BAEC

La loi du 13 septembre 2023 portant des dispositions diverses en matière de modernisation...

Justice : modification concernant l’indexation des indemnités de procédure

Le projet d’arrêté royal vise à modifier l’article 8 de l’arrêté royal du 26...

Les Ordres sacrés en procès, le système judiciaire français contre le Vatican

Dans un conflit croissant qui révèle les relations entre les institutions gouvernementales, le Vatican...